http://www.chutna-voda.cz/
 
Rychlé vyhledávání


Navigace: Změkčení vody a odvlhčení vzduchu -> Tvrdá a měkká voda

Tvrdá a měkká voda

 

Tvrdá voda - co to je

Tvrdost vody je určena obsahem vápníku a hořčíku, vápník k tvrdosti přispívá významněji. Podle obsahu obojích prvků se pak označuje voda následovně:

Pitná vodammol/l°dH
velmi tvrdá> 3,76> 21,01
tvrdá2,51 - 3,7514,01 - 21
středně tvrdá1,26 - 2,57,01 - 14
měkká0,7 - 1,253,9 - 7
velmi měkká< 0,5< 2,8

Přepočet německé stupnice: 1 mmol/l = 5,61 °dH   1°dH = 0,18 mmol/l

Provoz nabízených změkčovačů tvrdé vody FCEw

Principem změkčovačů FCE je průtok vody krystalickou hmotou, během kterého se vyměňují ionty vápenných a hořčíkových solí za ionty sodíku. Výsledné sodné soli nezpůsobují tvrdost vody jako původní vápenné a hořčíkové.

Krystalická hmota neuvolňuje do vody žádné jiné látky než potřebné ionty a vydrží v zařízení zhruba 7 let (například na Královéhradecku s hodně tvrdou vodou jsou zařízení funkční již 8 let). Narozdíl od jiných konstrukcí lze u změkčovače FCE vyměnit látku velmi jednoduše.

Krystalická hmota se automaticky regeneruje po průtoku určitého množství tvrdé vody. Podle spotřeby to bývá zhruba 1x týdně. Při regeneraci, jejíž čas se nastavuje obvykle na dobu krátce po půlnoci, je zhruba na 2 hodiny dostupná jen neupravená voda. Regenerace probíhá promýváním krystalické látky solným roztokem, proto je tedy ve změkčovači solná náplň. Krystalická látka váže z roztoku ionty sodíku, které pak při změkčování uvolňuje do vody a naopak váže na sebe nežádoucí vápníkové a hořčíkové ionty.

Změkčovače FCEw mají průtokoměr a jsou řízeny podle průtoku, takže jsou narozdíl od časově řízených změkčovačů schopné reagovat na měnící se spotřebu.

Tvrdá nebo měkká pitná voda?

Rozhodnutí, jestli změkčovat i pitnou (a nejen užitkovou) vodu, závisí zejména na chuti a na preferencích při používání přístrojů, jako je kávovar nebo varná konvice. Příliš tvrdá voda například vytváří povlak na hladině kávy a čaje, mění i senzorické vlastnosti vařených jídel.

Pití tvrdé vody ovšem zdraví nijak neškodí a naopak trvalé pití příliš měkké vody bez kompenzace potřebného přísunu vápníku a hořčíku může mít negativní dopad na zdraví. Pokud tedy změkčovač upravuje veškerou vodu v bytě a k pití se používá zejména voda z kohoutku, je vhodné přiměřeně nastavit automatiku změkčovače.

V seriózní literatuře nenajdete číselné doporučení pro "správnou" tvrdost pitné vody. Můžete se včas orientovat podle běžné tvrdosti v regionech, tvrdost okolo 1 mmol/l (5.6 °dH) a tedy kategorie "měkká voda" je dobrým vodítkem. Voda s mizivou tvrdostí ostatně není dobrá ani pro přístroje, může agresivně působit například na těsnění.

Z uvedeného také plyne, že zcela nevhodné pro úpravu pitné vody jsou magnetické "úpravny", protože zpravidla neumožňují nastavení tvrdosti. Mnohem zásadnější ale je, že velká část z nich je zcela nefunkčních a jsou založeny na neprozkoumaných účincích na zdraví, jak konstatuje Státní zdravotní ústav.

 

 


Přihlásit


Zapomněli jste heslo?
Zadejte Váš e-mail a přihlašovací údaje Vám budou zaslány na Vaši e-mailovou adresu zadanou při registraci.


Košík je prázdný

Poslední navštívené zboží
  • Doposud jste žádné zboží nenavštívili.